SSD diskar i servern?

Det blir alltmer populärt att bestycka PC och servers med SSD (Solid State Drive) diskar. Snabbare accesstider, lägre energiförbrukning, stryktålighet och mindre oljud är några av fördelarna. Men det finns, som alltid, ett antal saker man bör veta.

Till skillnad mot konventionella diskar har inte SSD diskarna några rörliga läshuvuden mm som kräver olika typer av cachning osv. Samtidigt är de flesta datasystemen förkonfigurerade för de konventionella diskarna, vilket kräver en del tweeks för att få full funktionalitet och prestanda ur SSD diskarna.

  • Om ditt moderkort har den disk caching bus, ändra ”Write Through” till ”Write Back” i BIOS. Ange sedan ”hdparm -W1 /dev/sda” för SSD och ”hdparm -W0 /dev/sda” för konvntionella diskar i Linux, lägg till i ”/etc/rc.local ” så att inställningarna följer med i omstarterna. I Windows gör man detta i Enhetshanteraren; öppna Egenskaper för berörd disk och avmarkera kryssrutan för Skrivcache för SSD diskarna.
  • Stäng av I/O schemaläggning för disk (100% FIFO) genom att lägga till ”elevator=noop” i kernel boot parameters listan i ”/etc/default/grub” om du har Linux och enbart SSD diskar. Om du har blandat SSD och konventionella diskar kan du lägga till ”block/sda/queue/scheduler = noop” i ”/etc/sysfs.conf” för SSD diskarna (kan skilja sig litet mellan olika distron). Det här tweaket fungerar också väldigt bra på virtuella gäster med värdsystemet installerat på konventionella diskar.
  • Ange ”noatime,nodiratime,nobarrier,discard,data=writeback,delalloc” i ”fstab” för alla partitioner på SSD diskar.
  • En viktig nackdel med SSD diskar är begränsningen i antal skrivningar till disk. Rekommendationen är att lägga TEMP mappen på en ramdisk i stället. I Linux gör man detta enkelt som tex ”tmpfs /tmp tmpfs size=2G,nr_inodes=10k,noatime,mode=1777 0 0” i ”fstab”. I Windows är detta litet mer komplicerat, ett tips är att använda RAMDisk mjukvaran och sedan ändra sökvägen för tempmappar och browser cachen mm i miljövariablerna.
  • För bästa prestanda; använd alltid SSD i hårdvaru RAID. I servers är det en stor fördel att använda hotswap då ju diskarna med tiden måste bytas.

Det finns självklart en del tweaks till man kan göra i både Linux och Windows, men ovanstående är en mycket bra start. Som alltid med tips, sök litet mer info och testa ordentligt före du lägger något i produktion. Lycka till.

Märkta med: , ,
Publicerat i Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook