Rensa transaktionsloggarna i Exchange Server

Exchange Server producerar en hel del loggfiler som snabbt äter upp diskutrymmet och också kan ställa till med stora problem vid större mailboxoperationer osv. Alla som administrerat Exchange Server har sannolikt också någon gång upptäckt att databaserna demonterats pga att diskutrymmet tagit slut.

Problemet är att man aldrig får radera Exchanges loggar manuellt. Hela konceptet bygger nämnligen på att skapa en backup-lösning som man kan återställa Exchange från, transaktionsloggarna är helt enkelt det som hänt sedan senaste fulla backupen.

Den enkla lösningen är alltså att helt enkelt göra en full backup av Exchange Servern och vips är alla transaktionsloggarna försvunna och diskutrymmet återhämtat. Men vad göra om man av någon orsak inte kan/vill göra en sådan backup?

Räddningen, om man har Exchange server 2007 eller senare och loggarna på lokala diskar, är att göra en falsk backup med hjälp av Exchange Servers VSS skrivare och Diskshadow programmet som finns i Windows Server 2008.

Så här går det till:

  1. Öppna kommandotolken som administratör
  2. Starta Diskshadow och skriv följande kommandon:
   • DISKSHADOW> add volume X: (X är den disk som håller loggfilerna)
   • DISKSHADOW> begin backup
   • DISKSHADOW> create
   • DISKSHADOW> end backup
   • nu startar uppstädningen av loggarna (ESE event id 2005)
  3. Avsluta Diskshadow när alla transaktionsloggar lästs in (ESE event id 224 och slutligen 9780)

Som alltid, testa först på en labbserver innan du gör det i en produktionsserver!

Märkta med: , ,
Publicerat i E-post, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook