Använd Papperskorgen i Samba

Papperskorgen i Windows har nog sannolikt räddat merparten av alla Windows användare genom åren. Att återskapa den av misstag raderade filen med några enkla knapptryck kan definitivt rädda dagen. Men vad göra om man har filerna i en delad mapp i en Linux server?

I de flesta fall man använder delade mappar för Windows är det Samba man konfigurerat för jobbet. Och Sambas nyare versioner har en modul för Papperskorg, allt man i regel behöver göra är att aktivera den i smb.conf.

Om du vill aktivera Papperskorg för alla delade mappar, lägg in konfigurationen i sektionen [general], för individuella delade mappar lägg in i respektive sektion.

# Enable the recycle bin
vfs object = recycle
recycle:repository = .recycle/%U
recycle:touch = Yes
recycle:keeptree = Yes
recycle:versions = Yes
recycle:noversions = *.tmp,*.temp,*.o,*.obj,*.TMP,*.TEMP
recycle:exclude = *.tmp,*.temp,*.o,*.obj,*.TMP,*.TEMP
recycle:excludedir = /recycle,/tmp,/temp,/TMP,/TEMP

Spara och starta om samba. Mer info om vfs modulen hittar du här.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i Nätverk, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook