Alternativ till Exchange Server

Exchange Server är en nästan de facto standard när organisationen väljer e-post och grupptjänster. Men Exchange är absolut inte det enda alternativet idag. Den som inte vill ta kostnaden för Exchange, eller har byggt sin miljö på andra operativsystem än Windows behöver inte välja bort Exchanges fördelar.

Först ut är IceWarp, en fullmatad Exchange Server ersättare som finns för Windows, RedHat och CentOS. IceWarp är ett mycket kompetent val för framför allt de större organisationerna som vill ha ett komplett kommuniktionscenter, och är också min personliga favorit.

En annan motsvarande produkt som också kan rekommenderas för framför allt mindre organisationer är Kerio Connect. Färre tjänster än IceWarp men fortfarande en kompetent Exchange Server ersättare till mycket konkurrenskraftigt pris. Finns för Windows, de flesta Linux distributionerna och Mac OS.

Om man enbart vill ersätta Exchange Server men behålla Outlook finns Zarafa Collaboration Platform, som också har skapat en speciell PHP-MAPI modul som PHP utvecklare kan använda för att skapa webmail med stöd för Exchange Server. Zarafa finns i flera olika licensmodeller.

För de som gillar ”gratis” kan jag rekommendera Kolab Groupware Solution som finns som binärer för RedHat, CentOS, Fedora och Debian. Även källkoden finns tillgänglig. Som alltid när det gäller gratis programvara får man räkna med att lägga ned en hel del mer tid på framför allt konfigurationen än för de kommersiella lösningarna. Kolab Systems erbjuder en mer ”färdig” Kolab lösning med support.

Alla de uppräknade alternativen har stöd för Outlook, Thunderbird m fl klienter och de flesta mobiltelefonerna via plug-ins eller native.

Märkta med: , , , , ,
Publicerat i E-post, Programmering
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook