Exchange Server för alla

Exchange Server är en av de absolut mest populära e-post servrarna bland företag och större organisationer. Och det är inte så konstigt. Utöver e-post får man delade mappar, kalendrar, adressböcker och mycket mer, och helt integrerad användarhantering via AD. Men vad gör man om användarna inte vill/kan använda Outlook som klient?

Exchange Server har stöd för de vanliga protokollen och man kan i princip använda vilken e-post klient som helst så länge man inte behöver gruppfunktionerna.

Men om man behöver all funktionalitet så krymper alternativen, även om det går att komma åt viss funktionalitet med olika tillägg och knepiga inställningar.

Den fortfarande i särklass bästa klienten till Exchange Server är Outlook, vilken utöver Windows också finns för Mac.

Outlook i Mac har tyvärr haft sina problem och det är mycket viktigt att man kör Exchange Server 2010 samt den senaste Outlook versionen för att det ska fungera ordentligt.

Mac användaren kan också använda Microsoft Entourage som klient till Exchange Server, dock med begränsad funktionalitet. Också här gäller att vara noga med att ha de senaste versionerna installerade.

Evolution har stöd för Exchange Server via 2 pluginalternativ och finns idag enbart för Linux. Evolution är, enligt min erfarenhet, ganska instabil och inget jag rekommenderar för normalanvändaren.

Thunderbird är sannolikt det bästa alternativet vid sidan av Outlook och finns för alla de vanligaste operativsystemen. I de senaste versionerna används Zendesk’s ExQuilla Thunderbird addon för att ansluta via Exchange Server 2007/2010 EWS.

Exchange Server i de senare versionerna har även en mycket bra webservice (EWS) som klarar det mesta. Också här gäller det att använda rätt klient, i praktiken Windows Internet Explorer. Andra webbläsare stöder EWS funktionerna i varierande grad.

Märkta med: , , , , , , , , ,
Publicerat i E-post, Nätverk, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook