Exchange Server för alla, del 2

I en annan artikel listade jag ett litet antal e-post klienter som fungerar väl med Exchange Server. Förutom Outlook, som ju har Exchange stödet inbyggt, har man löst problemet med olika typer av programspecifika plug-ins. I denna artikel tar jag upp en något annorlunda lösning.

För att e-postklienten ska kunna kommunicera med Exchange Servern behövs ett särskilt gränssnitt som ”översätter” trafiken.

Outlook har dessa stöd inbyggda och kan därför direkt anslutas till Exchange. Men för övriga klienter blir det svårare då man måste ta fram speciella plug-ins, vilket inte är helt lätt då de protokoll som används av Exchange är proprietära. Något som kraftigt begränsar urvalet av klienter.

Det finns dock fler sätt att lösa det hela på, ett är att helt enkelt skapa ett fristående gränssnitt som ”pratar” med Exchange och ”översätter” till öppna standarder. Fördelen med denna lösning är att man kan använda nästan vilken e-postklient som helst.

Ett sådant projekt är DavMail Gateway som installeras lokalt på datorn och konfigureras som en klient till Exchange. Sedan konfigurerar man e-postklienten så att den använder den lokala installationen av DavMail.

DavMail går också att installera som en server (multi-user mode), främst då för att ansluta mobiltelefoner men fungerar även för PC:n i begränsat antal.

DavMail är byggt i Java och fungerar på alla de stora operativsystemen. Och är gratis, vilket även innebär att det som så ofta blir litet extra pillande innan allt är på plats.

Märkta med: , , , ,
Publicerat i E-post, Nätverk, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook