Single sign-on och blandade nätverk

I den perfekta världen kan alla använda vilken dator och vilket operativsystem som helst i organisationens nätverk. Självfallet med central administration och SSO (Single Sign-on). Men i den kalla verkligheten är detta något som endast härdade veteraner brukar ge sig in på.

Jag har vid upprepade tillfällen ställts inför det här problemet och har också tillbringat en hel del tid med att försöka få de tre stora (Windows, Linux och Mac) att samarbeta. Vilket i praktiken är en mycket stor utmaning.

Det koncept som så småning om växt fram och visat sig vara framgångsrikt är att bygga upp nätverket på Microsofts AD (Active Directory) för central användar- och dator administration, Exchange Server för e-post och delade kalendrar osv, samt Centrify Express för att integrera Linux, Unix, Mac, iOS och Android (japp, även mobilerna) i AD.

En annan lösning jag kan rekommendera är PowerBroker Open som används för att ansluta främst klienter till AD på ungefär samma sätt man ansluter en Windows PC.

Både PowerBroker Open och  Centrify Express är gratis(!) och tar hand om integrationen på ett närmast magiskt sätt. För den som löst den här typen av integrationer den hårda vägen är särskilt Centrify ett mycket välkommet koncept som sparar många timmars hackande och patchande.

Märkta med: , , , , , , , , ,
Publicerat i Nätverk, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook