Långsamt Windows?

Trots dagens kraftfulla datorer är det många som upplever att Windows tidvis går segt. Särskilt i nätverk där man är uppkopplad mot fil- och epost servers eller andra nättjänster som VPN.

Hela eländet bottnar i Windows TCP/IP autotuning som introducerades med Vista, men aldrig fungerat på ett tillfredställande sätt i senare Windows versioner heller. Funktionen är buggig och kräver också att samtlig nätverksutrusning, tex routers och brandväggar, som datorn/servern har kontakt med ska ha stöd för den här automatiken.

Den som upplever det här problemet kan stänga av automatiken i Vista och senare Windows versioner på följande sätt:

  1. öppna en kommandotolk som administratör
  2. skriv ”netsh interface tcp set global autotuning=disabled” och klicka på Enter
  3. kontrollera den nya inställningen genom att ange ”netsh interface tcp show global”
  4. starta om datorn

Det är alltid viktigt att kontrollera att den nya inställningen finns kvar efter omstarten då Windows har möjligheten att skriva över ändringen. Om du råkar ut för detta så öppna en kommandopromt som adminstratör och ange ”netsh int tcp set heuristics disabled”, samt upprepa proceduren ovan.

Om du vill aktivera automatiken på nytt är det bara att följa proceduren ovan men ange ”netsh interface tcp set global autotuningl=normal” i stället.

Mer teknisk  info runt det här problemet hittar du i den här artikeln.

Märkta med: ,
Publicerat i Nätverk, Operativsystem
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook