Om MySQL känns litet trött

MySQL är idag nästan en de facto standard när det gäller att välja databas för framför allt webblösningar. Men även om den är riktigt snabb så önska man nog att det fanns litet mer muskler när antalet poster ökar.

Man kan självfallet byta ut MySIAM till InnoDB, vilket ger bättre prestanda i stora tabeller, men man bör också vara medveten om att det faktiskt finns ett betydligt bättre alternativ.

Percona Server är en rejält uphottad MySQL klon som inte kräver några ändringar på klientsidan, men är betydligt snabbare och mer skalbar än MySQL. Använder man även deras InnoDB ersättare XtraDB så får man ytterligare rejält med nya krafter.

Ett varningens ord dock; precis som med MySQL så kräver Percona en hel del konfigurering innan det snurrar på ordentligt. Och konfigurationsalternativen är fler i Percona så det gäller att ta sig tiden att sätta sig in dokumentationen. Varje hårdvara och tillämpning är ju unik och ska ha sin speciella konfiguration.

Percona har fler strängar på sin lyra; de mest kända är Percona Toolkit, en verktygslåda som utvecklats från Maatkit och Aspersa, samt Percona XtraBackup, den enda open-source MySQL hot-backup lösningen som existerar idag. Men det finns mer, här hittar du den fullständiga listan.

Jag har själv använt Perconas produkter ett antal år nu och för mig är Percona det självklara valet när det gäller professionella databaslösningar för webbtjänster där mycket data kommer att hanteras och prestandan är viktig. Och deras backuplösning är helt suverän.

Percona ställer litet fler krav på dig som DBA, men den är gratis och extrakostnaden för konfigurationen betalar snabbt igen sig. Fast med handen på hjärtat; inte lämnar du väl heller dina MySQL installationer utan att konfigurera upp dem ordentligt?

Märkta med: ,
Publicerat i Databaser
Erik Schütten

Hej! Jag heter Erik Schütten och är bosatt på Åland, bekvämt mittemellan Sverige och Finland.

Jag har jobbat med IT i drygt 30 år och är bla delägare i ett internationellt mjukvaruföretag där jag ansvarar för den tekniska driften och -utvecklingen (Vice President of Technology).

Behöver du kvalificerad hjälp med din IT verksamhet? Fråga Erik! Du når mig via erik@scab.ax. Mer info om mina tjäntser hittar du på www.scab.ax.

Linkedin Twitter Facebook Google+ RSS

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

QR-code
About Erik Schütten
Senior IT expert with 30 years of experience in designing, implementing and managing IT systems and staff. Follow Erik Schütten on Google+, Twitter and Facebook